Deze morgen gingen we een bezoekje brengen bij Dokter Stouten, die met ons maar al te graag zijn ervaringen wou delen als muziektherapeut. Want wat doet Dokter Stouten eigenlijk precies? Bestaat er zoiets als een muziektherapeut? Hij gaat in gesprek met de mensen, en bespreekt op een muzikale wijze hun persoonlijke problemen.

Klara had hem hiervoor benaderd, omdat hun focus als radiozender vooral ligt op dialoog en interactie. Vaak komen er ook mensen met vragen, wensen of zelfs klachten naar Klara, En dat is ook hetgeen wat Klara verrijkt. De persoonlijke en intieme aanpak.

Stouten is zelf zeer filosofisch ingesteld, en schrijft bovendien ook gedichten. Die gebruikt hij ook tijdens zijn dokterspraktijk. Met verschillende verzen wil hij de dialoog op gang brengen. Omdat de ruimte afgesloten is en ingericht is als een echte dokterspraktijk, voelen de mensen zich ook vrijer om het over persoonlijke verhalen en problemen te hebben.

Muziek geneest. Daar gaat Stouten dus vanuit. Klara werkt met een systeem dat bepaalt welke muziek op welk tijdstip van de dag gespeeld moet worden, zodat de muziek ook op een degelijke manier verwerkt kan worden. ’s Ochtends wordt er bijvoorbeeld meer barok gespeeld, en ’s avonds gaat men voor de zwaardere, meer moderne en hedendaagse werken. Stouten baseert zich vooral op het grote canon, om mensen voor het eerst met klassieke muziek in contact te brengen. Af en toe verstopt hij er een onbekend werk tussen. Voor ons om te ontdekken.

Om ons gesprek af te sluiten met Dokter Stouten moesten we toch even wat van zijn magische genezingskrachten gebruik maken. Het is nog vroeg, er is al koffie gedronken, maar het tempo ligt al redelijk hoog. Iedereen Klassiek wil namelijk ook zeggen: veel te zien en te horen. De Soundcaststress begint gestaag te borrelen. Welk muzikaal middeltje kon Stouten ons voorschrijven? Om te beginnen voor de ochtend: meer dan 500 eendelige sonates van Domenico Scarlatti. Die kunnen de gestresseerde mensen onder ons al enigszins verlossen uit een ochtendcrisis. Scarlatti schreef deze werkjes om de techniek in de vingers te krijgen, maar voegde er heel wat melodieuze elementen aan toe. Onbewust komen we al een beetje los. Vervolgens, bij een serieuze stressaanval, raadde Dokter Stouten ons John Dowland door Paul O’dette aan. Rustgevender dan deze luitklanken kan het echt niet worden! Bedankt Dokter Stouten. Nu kunnen we rustig verder onze verslagen brengen. Vervallen we terug in de stress of niet? Volg het op Facebook. We brengen nog gans de dag verslag uit.

John Dowland door Paul O’dette

Andres Schiff speelt 500 + eendelige sonates van Domenico Scarlatti