Klank en beeld verleiden, contrasteren en inspireren elkaar tijdens het verbeeldingsrijke concertparcours Klank / Beeld.

Contrabassist Peter Jacquemyn en performancekunstenaar Sigrid Tanghe flirten met improvisatie. Componiste Annelies Van Parys liet zich inspireren door Gérard de Nervals én door de Angel Room voor haar nieuwe compositie op tekst van Gaea Schoeters.

En afsluiten doen we met de intrigerende performance van cellist Arne Deforce en tekstkunstenaar Brody Neuenschwander. Wij laten u graag even meekijken in het creatieproces van de kunstenaars.

OVER DE NIEUWE CREATIE VAN ANNELIES VAN PARYS

Iedereen doet stommiteiten uit liefde. Dat is des mensen. Maar zijn ook engelen zo roekeloos, dat ze hun leven wagen om hun hart te volgen?

Tussen de vier muren van een binnenkoer zit een engel gevangen. Hoe kwam hij daar terecht? En komt hij er ooit nog weg? Of verbrandt het goddelijke zich net zo goed aan de aarde als Icarus aan de zon?

Het beeld van de gevallen engel is niet nieuw. De Franse dichter Gérard de Nerval zag het al voor zich in 1855, tijdens één van zijn psychoses; in zijn Aurélia beschrijft hij de imposante gevleugelde figuur op de te kleine binnenplaats. Een waanbeeld, getriggerd door de melancholieke engel op de gravure van Dürer? 150 jaar later pikt Jeanette Winterson het verhaal op in haar The Gap of Time. Maar haar engel is menselijker: hij worstelt met een dilemma — blijft hij, dan sterft hij. Vliegt hij op, vernielt hij de huizen om zich heen. En daarbij vallen slachtoffers. Gaea Schoeters geeft hem het ultieme menselijke kenmerk: vrije wil. Haar engel crasht niet, maar stort zich uit liefde ter aarde. Of is het lust?

Componist Annelies Van Parys laat deze getormenteerde, lustgedreven engel spartelen tussen de betonnen muren van Tuymans’ Angel. Mezzo Els Mondelaers en saxofonist Kurt Bertels geven hem vleugels; wervelend draaien stem en tenorsax om elkaar heen.
De spanning tussen beide muzikanten schetst de slingerbeweging van zijn worsteling: offert hij zichzelf op,  of is een engel niet te temmen?

OVER DE NIEUWE CREATIE VAN ARNE DEFORCE EN BRODY NEUENSCHWANDER

Livemuziek en kalligrafie versmelten tot een audiovisuele synthese in dit nieuwe werk.
De inspiratiebron voor dit alles: kwantumfysica en de krachten van het universum. Na een bezoek aan de deeltjesversneller in het CERN realiseerde Arne Deforce zich dat fysica ook in muziek verscholen zit. In dit project brengt hij die verborgen parallellen tussen muziek, fysica en wiskunde samen met kalligraaf Brody Neuenschwander aan het licht. Het vertrekpunt is de onvervalste energie van geluid, van zijn structuur, intensiteit, textuur en articulatie, snelheid en traagheid. En hoe al deze elementen samen met de interactie tussen de componist, improvisator, performer en instrumenten uiteinde lijk tot kunst en muziek kunnen leiden.

Meer info & tickets: do 02.03.2017 / KLANK / BEELD Verbeeldingsrijk concertparcours