‘De vingerafdruk van George Gershwin kan ik het makkelijkst omschrijven vanuit mijn ervaringen met zijn Porgy & Bess. Telkens weer valt me op hoe diep en oprecht gefascineerd hij in de cultuur van de Afro­Amerikaanse gemeenschap duikt. Hij is geen afstandelijke observator, maar kruipt in de huid van elk personage. Naar analogie met de werkwijze van acteurs als Marlon Brando en Robert De Niro durf ik Gershwin dan ook wel eens een ‘method­componist’ te noemen.

Ook zijn liederen – stuk voor stuk miniatuuropera’s – zijn daarvan een schitterend voorbeeld. Telkens weet hij een sfeer, een scène neer te zetten die staat als een huis, niet het minst dankzij de teksten van zijn broer  Ira met wie hij een wonderlijk ‘dynamic duo’ vormde. Samen hebben ze een liedoeuvre gecreëerd dat ik gerust  op dezelfde hoogte als dat van Franz Schubert durf te plaatsen, omdat ook deze liederen onder de vaak opgewekte muziek dikwijls een gesofisticeerde tekst en een getormenteerde emotionele lading voeren. Denk aan Summertime: geen ode aan een zonnige vakantiedag, maar een lied over levensdromen, ontplooiingskansen en de onvoor­waarde lijke liefde tussen ouder en kind.

Bijzonder is ook hoe Gershwin zwarte invloeden mixt met zijn Joodse traditie, de music hall­cultuur, klassieke genres … Als uitvoerder vind ik het cruciaal om die ontmoeting tussen verschillende werelden te verklanken, vanuit welke hoek jazzily classical of classically jazzy –je dat ook doet.

Voor mij is het alvast duidelijk  dat zulke fusion­avant­la­lettre enkel door een man met een onbevangen, open geest kan zijn geschreven. Daarom heb ik er niet meteen behoefte aan om veel te gaan lezen over Gershwins persoonlijke leven: met wat in de partituur en onder de noten zit, kom ik al tot vlakbij hem.’

BENIEUWD NAAR GERSHWIN-OP-EIGEN-WIJZE?

Boek snel uw tickets voor het zaterdagnamiddagconcert : za 04.03.2017 / 15.00 / ANIMA ETERNA BRUGGE Gershwin’s greatest hits