Het internationale muziekfestival MORE MUSIC! is al aan zijn vijfde editie toe. Concertgebouw Brugge en Cactus Muziekcentrum beloven opnieuw een interessante selectie uit actuele muziek, avantgarde en elektronica. Verwacht u andermaal aan een avontuurlijke muzikale trip! Nog niet overtuigd? Wij geven alvast enkele redenen waarom u deze vier avonden niet mag missen.

1 Aan verscheidenheid geen gebrek: zowel nationale als internationale artiesten prijken op de line-up, van singer-songwriters tot elektronica en uitdagende multimediale projecten. En dat allemaal in de knappe architectuur van het Concertgebouw.

2 Robert Henke keert na het overweldigende succes van zijn vorige passage, terug naar MORE MUSIC! voor de Belgische première van zijn Lumière III. De Berlijnse elektronicapionier verweeft opnieuw muziek en beeld tot een uitgepuurde en energieke, audiovisuele show. Dit visionair meesterwerk wordt gegarandeerd een van de hoogtepunten!

RobertHenke-Lumiere_III-rehearsal-pic4-photo_by_RobertHenke.jpg
Première Lumière III Barbican

3 Een van de top acts van MORE MUSIC! – en dus zeker niet te missen – is zonder twijfel de Berlijnse elektronicawizard Alva Noto. Zijn pure, mathematische en minimalistische esthetiek schemert door in zowel zijn soloshows als in zijn samenwerkingen met iconen zoals Ryoji Ikeda, Ryuichi Sakamoto en Blixa Bargeld (Einstürzende Neubauten). Leuk om weten: hij componeerde de soundtrack voor de internationale kaskraker The Revenant.

AN_11_univrs copyright Dieter Wuschanski
Alva Noto (c) Dieter Wuschanski

4 Marble Sounds belooft zowel vriend als vijand te verrassen. De band rond Pieter Van Dessel trok voor het laatste album Tautou de studio in met kamerorkest Casco Phil. Het resultaat is een ware artistieke tour de force, een mooie ontmoeting tussen twee muzikale werelden. Exclusief voor MORE MUSIC! treden Marble Sounds en Casco Phil naar buiten, mét 16 muzikanten op het podium.

img7224.800x400
Marble Sounds

5 De 68-jarige Oekraïense componist Lubomyr Melnyk wordt de ‘snelste pianist ter wereld’ genoemd. Zijn vingervlugge stukken kostten hem jaren van experiment en training. Hij is een virtuoos en een van de sleutelfiguren in de hedendaagse klassieke scene. Hij werkte samen met onder meer de Duitse muzikant en componist Nils Frahm en met de Amerikaanse Peter Broderick, die zowel solo als met de band Efterklang werk uitbracht.

02 Lubomyr Melnyk - press photo by Tonje Thilesen_WEB_bw (3)
Lubomyr Melnyk

6 Naar goede gewoonte wordt de scène van de Concertzaal op zaterdag omgedoopt tot de Sonar Room. Onder meer de Britse elektronicasensatie Chris Clark, beter bekend onder de
naam ‘Clark’, tekent present. Zijn muziek nodigt uit tot een duistere wereld, waarin glitchy elektronica, donderende beats en krakende ritmes samenkomen. Clarks concerten zijn krachtige splinterbommen: dansbaar, subtiel en in your face.

7 Naast internationale gezichten, mogen we ons ook verwachten aan jonge, beloftevolle artiesten van eigen bodem. Mathieu Serruys creëert mistige ambient met bandopnemers, tape loops en delicate drones. Met zijn debuutalbum On Germaine Dulac (2014) maakte hij een van de meest romantische albums van de afgelopen jaren. Zijn duistere, korrelige soundscapes leiden u naar een mysterieuze wereld waar de tijd blijft stilstaan.

8 En verder? De Antwerpse sounddesigner Yves De Mey komt langs, met elektronische muziek die zich uitstrekt van ambient tot abstracte ritmische constructies en feilloos alle grenzen doorbreekt. Jamie XX draait hem geregeld op zijn BBC-radioshow.

Tim Taveirne
Jongerenreporter
Soundcast

SOUNDCAST_S_BOL_TRANSP.png

Info & tickets: https://goo.gl/gPwZkP
Meer weten over More Music? www.moremusicfestival.be