Steinway & Sons, Bösendorfer, Fazioli, Yamaha … Het zijn maar enkele merken uit het ruime aanbod. Soundcaster Gwen Herremans voelde de Gentse pianist Daan Vandewalle aan de tand over zijn instrument, de piano. Én over zijn concert op 28 april met Rzewski’s Songs of Insurrection, een werk in opdracht van het Concertgebouw en meteen ook een wereldpremière.

INSPIREREND
‘Zelf bezit ik een Bösendorfer-vleugel. De keuze voor dat instrument verliep zeer natuurlijk, het voelde aan als een instrument voor mij’, vertelt Vandewalle. ‘Een instrument moet in de eerste plaats inspirerend zijn en dan pas kan je erop werken, zo simpel is het eigenlijk.’ Maar net als in zijn repertoirekeuze houdt Daan Vandewalle ook in zijn instrumentenkeuze van afwisseling. Een klankbeeld is volgens hem evenzeer gebonden aan de persoon­lijkheid van de muzikant als aan het instrument.

DE UITDAGING VAN EEN CONCERTPIANIST
In tegenstelling tot orkestmuzi­kanten die hun instrument overal mee naartoe nemen, komen concert­pianisten bijna altijd met een nieuw instrument in contact. Dat is zowel een luxe als een vloek. ‘Als concertpianist moet je altijd rekening houden met de akoestiek, maar ook met het instru­ment en met de locatie: hoe klinkt de piano in de zaal.’

SONGS OF INSURRECTION
Eind april speelt Vandewalle de wereldpremière van Songs of Insurrection van Frederic Rzewski, een verzameling van zes protestliederen waarvan het publiek zelf de titels moet raden. Eerder creëerde hij al Rzewski’s A Dog’s Life. Maar hoe gaat dat dan bij zo’n wereldpremière? Kijkt de componist dan ook persoonlijk toe op het studeerproces? ‘Meestal komt het erop neer dat ik een of twee detailvragen stel en hij mij voor de rest gewoon laat doen. Als componisten zich veilig voelen en vertrouwen hebben, zijn ze intussen alweer met een ander stuk bezig in hun hoofd.’ Op de vraag waaraan we ons mogen verwachten en waarop we moeten letten, heeft Daan Vandewalle een duidelijke advies: ‘gewoon meegaan in de muziek en vooral je eigen mening erover vormen’.

Gwenn Herremans
Jongerenreporter Soundcast

Concert: vr 28.04.2017 / Daan Vandewalle / Frederic Rzewski